ΔΡΑΣΕΙΣ 2011-2014

εξόρμηση



 
 

αλκυονίδες

Μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα στα τέλη Ιανουαρίου.
Πρωινός περίπατος και παιχνίδι στην παραλία
του Άη-Γιώργη, στην άλλη άκρη της Χώρας.


 




 

Χιούμορ με το φακό

Η μπάλα... κυρίαρχη για μικρούς και μεγάλους!

Οι απαραίτητοι διακανονισμοί...
 
...και ένα επαναλαμβανόμενο ατύχημα!
 




Ίχνη στην άμμο




Ρομαντζάδα
 

 


Ποιες είναι οι αλκυονίδες μέρες;
Αλκυονίδες ονομάζονται οι μέρες εκείνες του Ιανουαρίου που έχουν καλό καιρό και ηλιοφάνεια. Πρόκειται για αρχαία ελληνική ονομασία, η οποία προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Στη σύγχρονη εποχή, το φαινόμενο αυτό εξηγείται μετεωρολογικά, και συνδέεται με τις βαρομετρικές πιέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης. Πάντως, δεν υπάρχουν κάθε χρόνο αλκυονίδες μέρες,                   π.χ. το 1947 δεν εμφανίστηκαν καθόλου.


Οι Αλκυονίδες έχουν πάρει την ονομασία τους από ένα ψαροπούλι, την αλκυόνα, που κλωσάει τα αυγά της αυτή την εποχή. Σύμφωνα με       την παράδοση, η αλκυόνα συμβολίζει τη γαλήνη και την προστασία, κυρίως σε σχέση με τη θάλασσα, οπότε παύει και η θαλασσοταραχή.           Αν και αποδημητικό πουλί, η αλκυόνα δε φεύγει, αλλά… έρχεται το φθινόπωρο. Γεννάει τα αυγά της στις σχισμές των βράχων της θάλασσας και φεύγει πάλι στις αρχές Μαρτίου.

Στην ελληνική μυθολογία, η Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου, του θεού των ανέμων. Ζούσε στ’ ακρογιάλια με τον άντρα της, τον Κήυκα, και ήταν πολύ ευτυχισμένοι.  Μια μέρα, ο Κήυκας βγήκε στο πέλαγος για ψάρεμα. Μάταια τον παρακαλούσε η Αλκυόνη να μην πάει, γιατί είχε άσχημο προαίσθημα. Εκείνος πήγε και, πράγματι, σηκώθηκαν δυνατοί άνεμοι       και βύθισαν το πλοίο του. Η Αλκυόνη, που παρακολουθούσε από μακριά   τη σκηνή, μόλις είδε το πλοίο του να χάνεται, μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Επειδή η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή, οι θεοί τούς λυπήθηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά,           τις γνωστές μας αλκυόνες.


Μάλιστα, επειδή οι αλκυόνες, αντίθετα με τα άλλα πουλιά, γεννούσαν        τα αυγά τους τον Ιανουάριο, μες στη βαρυχειμωνιά, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά για μερικές μέρες και να ζεσταίνει τις αλκυόνες, μέχρι να επωαστούν τα αυγά και τα πουλάκια να μπορέσουν να πετάξουν. Οι ζεστές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι’ αυτό το λόγο αλκυονίδες.

Αν τις δούμε συμβολικά, οι αλκυονίδες μέρες μεταφέρουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, ότι ακόμα και στη "βαρυχειμωνιά" θα υπάρχουν πάντα περιστάσεις που θα μας δίνουν δύναμη και θάρρος, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα                         τα προβλήματα ώσπου να έρθει η "άνοιξη", κυριολεκτικά και μεταφορικά.


Το... μάθημα τελειώνει εδώ, με μια αστρονομική πληροφορία: υπάρχει και αστέρας με αυτή την ονομασία, και ανήκει στις Πλειάδες. Οι Πλειάδες είναι ένα αστρικό σμήνος, στον αστερισμό του Ταύρου, το οποίο, όπως μας αποκαλύπτουν τα σύγχρονα τηλεσκόπια, αποτελείται από 2.500 περίπου αστέρες. Οι λαμπρότεροι από αυτούς (μόνο έξι ή οκτώ) είναι ορατοί              με γυμνό μάτι και έχουν ιδιαίτερα ονόματα, ανάμεσά τους και η Αλκυόνη.