ΔΡΑΣΕΙΣ 2011-2014

Νικόστρατος, ένα ξεχωριστό καλοκαίρι

 



Μια τρυφερή, αστεία και συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, με ονειρική αίσθηση. Ο 14χρονος Γιάννης ζει με τον απόμακρο πατέρα του σ' ένα κυκλαδίτικο νησί. Η ζωή του αλλάζει όταν "υιοθετεί" ένα νεογέννητο πελεκάνο, ο οποίος, καθώς μεγαλώνει, αναστατώνει την καθημερινότητα της μικρής κοινωνίας...







Είδαμε την ταινία την περασμένη χρονιά, αρχές Δεκεμβρίου του 2012, στο "Ιάκωβος Καμπανέλλης", και μας άρεσε πολύ! Όλες οι τάξεις είχαν να κάνουν θετικά σχόλια, άλλος για τα χρώματα του Αιγαίου, άλλος για τους ήρωες, άλλος για τους διαλόγους ή τη μουσική. Κι εμείς οι δάσκαλοι, το ίδιο. Μακάρι να βλέπουμε συχνότερα ανάλογα θεάματα!









ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Ελληνο-γαλλική συνεργασία του 2011, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ερίκ Μπουασέ "Nicostratus, the pelican". Σκηνοθεσία & σενάριο: Ολιβιέ Ορλέ Διεύθυνση φωτογραφίας: Μισέλ Αματιέ Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος Πρωταγωνιστούν: Εμίρ Κουστουρίτσα, Τιμπόλτ λε Γκεγιέκ, Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμεζόν, Τζέιντ-Ρόουζ Πάρκερ, Γεννάδιος Πάτσης, Βαλεριάν ντε Βιλενέβ, Ιβ Ναντό, Βίκυ Μαραγκάκη

  • Ο συγγραφέας άντλησε υλικό για το βιβλίο του από ένα ταξίδι του σε κάποιο ελληνικό νησί, όπου είχε πέσει τυχαία πάνω σ' έναν πελεκάνο, που τον είχε βγάλει βόλτα ο νεαρός ιδιοκτήτης του. Τελικά, η ταινία γυρίστηκε στη Σίφνο και στη Μήλο. 
  • Ο Νικόστρατος δεν ήταν ένας, αλλά πολλοί! Και μάλιστα, εκπαιδευμένοι! Τους είχαμε πρωτοδεί στο –επίσης γαλλικό– ντοκιμαντέρ "Ταξιδιάρικα πουλιά" του Ζακ Περίν. Ο εκπαιδευτής τους είχε φτιάξει, την εποχή των γυρισμάτων, ένα μικρό χωριό έξω από το Φάρο της Σίφνου, προκειμένου να τους φιλοξενήσει εκεί με ασφάλεια. "Οι πελεκάνοι, εκτός από έξυπνοι, είναι και απίστευτα λαίμαργοι. Ακολουθούν όποιον κρατάει ένα ψάρι στο χέρι, σε αντίθεση με άλλα ζώα που δεν εμπιστεύονται τόσο εύκολα τους ανθρώπους", λέει για τους φτερωτούς του φίλους.
  • Τον Δημοσθένη, πατέρα του κεντρικού ήρωα, υποδύεται ο διακεκριμένος, και πολύ γνωστός στην Ελλάδα, Βόσνιος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός Εμίρ Κουστουρίτσα.







  • "Δεν άντεχα πια να δουλεύω για λογαριασμό άλλων, κι έτσι αποφάσισα να κάνω την πρώτη δική μου ταινία. Άρχισα λοιπόν να διαβάζω παιδικά βιβλία, με σκοπό να μεταφέρω κάποιο από αυτά στην οθόνη. Όταν έπεσε στα χέρια μου ο Νικόστρατος, τον ξεχώρισα κατευθείαν!" λέει ο σκηνοθέτης, που είχε μεγάλη εμπειρία ως βοηθός δίπλα σε γνωστούς δημιουργούς, τον Λικ Μπεσόν, τον Μίλος Φόρμαν και άλλους...
  • ...Ενώ ο εξαιρετικά δημοφιλής στη Γαλλία ηθοποιός Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμεζόν, ο οποίος υποδύεται στην ταινία τον Αριστοτέλη, τον ιδιοκτήτη του μοναδικού καφενείου του χωριού, τονίζει κι αυτός τη δυναμική που κρύβει η ιστορία: "Είναι αυθεντική, ειλικρινής και φωτεινή. Μπορείς να νιώσεις τον ήλιο του Αιγαίου μέσα από τις σελίδες του βιβλίου!"
  • Πολύτιμοι συνεργάτες υπήρξαν, φυσικά, οι κάτοικοι της Μήλου και της Σίφνου, που όχι μόνο υποδέχτηκαν με θέρμη τον "Νικόστρατο", αλλά έκαναν και τους κομπάρσους όποτε χρειάστηκε.





















  • Τέλος, ο "δικός μας" Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, που είχε αναλάβει τη μουσική επένδυση της ταινίας, μας πρόσφερε μια δουλειά μακριά από στερεότυπα, μ' έναν πρωτότυπο συνδυασμό μουσικών κομματιών, από νησιώτικα μέχρι Πάουλο Κόντε και Pink Floyd!
  • Πέρα απ' όλα τα άλλα, πάντως, ο "Νικόστρατος" προβάλλει την ομορφιά του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου και των ανθρώπων του! 














 
Δείτε εδώ ένα μικρό βίντεο με χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία: